Historie van de eierbal?
Arjen2021-03-09T09:27:17+01:00De historie van de eierbal?
De
eierbal is een zeer populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal vrijwel bij elke automatiek, snackbar en cafetaria’s te verkrijgen. Sinds 2017 is het zelfs
UNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed! In Groningen noemen ze het ook wel de 'Aaierbal' (een beetje op z'n Ost-Friesland). Buiten die noordelijke regio’s heeft de eierbal nauwelijks bekendheid maar gelukkig is daar de
eierbal fanshop met toffe merchandise en eierballen! De eerste eierballen werden begin jaren 50 van de vorige eeuw gefrituurd in Groningen. Het is aannemelijk dat de eierbal gebaseerd is op het Scotch Egg, dat vrijwel identiek is, en enkele eeuwen ouder.
In een van de oudste, misschien wel het oudst bekende, recept van de eierbal werd echter geen paneermeel gebruikt. Dit recept is van de heer A. de Vries die, alvorens hij in 1947 cafetaria Succes aan de Carolieweg opende, bakker in de stad Groningen was. De aanbieders van de eierbal waren, zeker in de begintijd, vaak (banket)bakkers. Zij beschikten over het oud brood dat bij de bereiding gebruikt werd. Rond 1950 serveerden veel lunchrooms, cafetaria's en automatieken eierballen. Het was een snack voor dag en nacht.
Eierballen worden tegenwoordig niet meer alleen met kippeneieren gemaakt, ook kwarteleitjes worden steeds vaker gebruikt ingrediënt. Horeca en gastronomie presenteren eierballen of eierballetjes als snack bij de borrel, als kerstballetje, paaseitje of als amuse bij een meergangendiner. Je komt het echt overal tegen, en met onze
fanshop dragen we een mooi steentje bij aan de bekendheid!
Wat is een eierbal?
Het antwoord hierop vind je hier