eierbal historie

De historie van de eierbal! Wat is een eierbal, en waar kan je allemaal een eierbal eten?

 

 

Wil je ook de eierbal proberen?

Dan hebben we goed nieuws, via onze eierbal webshop kun je deze tray eierballen makkelijk en snel bestellen. Dan versturen wij de eierballen naar je toe!

Meer over de eierbal weten?
GA HIER NAAR DE VEELGESTELDE VRAGEN

 

De eierbal is een populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal bij de automatiek, snackbar en cafetaria’s te verkrijgen. Buiten die regio’s heeft de eierbal nauwelijks bekendheid. De eerste eierballen werden begin jaren 50 van de vorige eeuw gefrituurd in Groningen. Het is aannemelijk dat de eierbal gebaseerd is op het Scotch egg, dat vrijwel identiek is, en enkele eeuwen ouder.

Een eierbal bestaat uit een heel of half gepeld, hard gekookt ei in ragout. De bal wordt gepaneerd en gefrituurd. Een variant hierop is het friet-ei, waarbij het in ragout gedrenkte ei soms in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland.

De Indonesische keuken kent een gerecht dat hier enigszins op lijkt (sambal telur). Een ander eiergerecht, waarbij een ei in een gehaktbal is verwerkt, is een vogelnestje.

De grootste eierbal ter wereld is op 24 juni 2015 gefrituurd bij snackbar Friet van Piet door een aantal Groningse studenten. Hiervoor werd een struisvogelei gebruikt. De omtrek van de grootste eierbal was 44 cm.

Bekijk hier de verkooppunten van de eierbal in jouw buurt! 

Één ding is zeker: begin jaren ’50 maakt de eierbal haar opmars in het Noorden. Als ‘uitvinder’ van de hap wijst men vaak naar de familie Sloots. Maar Sloots Automatiek is niet de enige die in de jaren 050 de snack verkoopt. De automatiek van Cafetaria Succes aan de Carolieweg heeft de eierbal ook in het assortiment. Sloots, destijds gevestigd in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, is wel de eerste die met de snack adverteert in Nieuwsblad van het Noorden op 23 januari 1951.

De aaierbal in RTL LATE NIGHT (30-03-2017)
Gevraagd door RTL Late Night om wat eierballen en promotie te verzorgen tijdens het programma, naar aanleiding van het Cultureel Erfgoed!

Interview BNR NIEUWSRADIO (30-03-2017)
Naast RTL Late Night waren we ook te horen op BNR Nieuwsradio, luister ons gesprek terug op https://www.bnr.nl/player/audio/10058540/10320712
Het hele artikel: https://www.bnr.nl/…/li…/10320712/de-aaierbaal-is-nu-erfgoed

 

Interview SIKKOM (21-03-2017)
Over de Aaierbal en het hoe en waarom van de fanshop!
http://www.sikkom.nl/eierbal-moet-internationaal-word-jij-ambassadeur/

Artikel NU.NL en GIC.NL (16-03-2017)
Over de Aaierbal en het hoe en waarom van de fanshop!
http://www.gic.nl/wonen/grunneger-aaierbal-is-op-zoek-naar-fans

 

Café Martini op RTV Noord
Over de Aaierbal en het hoe en waarom van de fanshop! (vanaf 29:55)
http://www.rtvnoord.nl/radio/programma/20100/Cafe-Martini/aflevering/7770

De waardering van www.aaierbal.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 1058 reviews.