Wat is een eierbal?

Wat is een eierbal? 

Een eierbal bestaat eigenlijk uit een heel of half gepeld, hard gekookt ei in ragout. Er zijn vele varianten te vinden qua vulling, met vlees of zonder. Met of zonder kerrie. De aaierbal wordt gepaneerd in een krokante paneermeel en vervolgens gefrituurd. Een variant hierop is het friet-ei uit Venlo, waarbij het in ragout gedrenkte ei soms in stukjes gehakt is, alvorens het in een balletje door het paneermeel gerold is. Dit friet-ei kan onder meer worden aangetroffen in Oost- en Zuid-Nederland. Maar dit is natuurlijk geen eierbal 😉 De Indonesische keuken kent een gerecht dat hier enigszins op lijkt (sambal telur). Een ander eiergerecht, waarbij een ei in een gehaktbal is verwerkt, is een vogelnestje. Het recept voor de Groningse eierbal ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, omstreeks 1950. De eerste eierballen waren dan ook gekookte eieren in een jasje van geweekt oud brood. Tijdens de wederopbouw moest er natuurlijk ook gegeten worden en vooral goedkoop zijn. Later is het vervangen door een ragout.

Wil je ook de eierbal proberen?

Dan hebben we goed nieuws, via onze eierbal webshop kun je deze tray eierballen makkelijk en snel bestellen. Dan versturen wij de eierballen naar je toe!

 

 

De waardering van www.aaierbal.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 782 reviews.